Sluiten

Een bullebak


Meestal één keer per week dan staan ze langs de weg. Allemaal tegelijk, bij elk huis één ... Je weet wie ik bedoel?

Dat zijn de huisvuilbakken.

Ze zijn vaak groot en donkergrijs en hebben allemaal een klep van boven en twee wieltjes onder achter. Eerst leken ze allemaal zo op elkaar dat je eigenlijk niet kon zien welke bak nu ook weer bij welk huis hoorde. Maar daar hebben de meeste mensen al wat aan gedaan. Je kunt nu bakken zien met een huisnummer erop, of met een kleurtje op de klep. Er is zelfs al een bak te zien met een oranje gordel rondom! Misschien is het nog mooier als jullie er met een restje verf op mogen tekenen. Dan herken je natuurlijk elke bak zo.

Vraag maar eens aan pa of ma of je dat mag ...

Toch zijn die bakken veel meer verschillend dan wij denken. Maar om dat te zien moet je wel heel goed opletten, en vooral erg goed naar ze kijken als ze aan de weg staan! Eerst lijken het dan zomaar een rijtje vuilnisbakken. Maar als je elke keer erg goed oplet, dan zie je dat niet elke bak daar zomaar staat ...

Volgens mij heeft de ene bak veel meer te vertellen dan de andere. En het lijkt wel of dat steeds dezelfde bak is ook. Ik noem die bak de Bullebak, want ik denk dat hij verreweg de grootste mond heeft van ’t hele stel!

Heel vaak zie je zo’n Bullebak net even iets verder naar voren staan, als een sergeant met een rijtje soldaten. Soms staan de andere bakken een beetje in een halve cirkel naar hem toe gericht, alsof ze heel goed moeten luisteren. Ook hebben de meeste andere bakken hun klep stijf dicht, maar de Bullebak heeft haast altijd zijn klep open!

En weet je wat zo gek is ook? Dat het vooral goed te zien is bij de bakkenrijtjes, die daar al de avond ervoor zijn neergezet. Let maar eens op, dan zie je pas echt goed: er zijn doodgewone bakken en er zijn Bullebakken! Vooral ’s morgens heel vroeg, als je naar school gaat bijvoorbeeld, dan zie je dat. En toch heeft er dan nog geen vuilnisman aangezeten. Het moet dus 's nachts gebeuren, dat daar met die bakken.

Wat zou er dan gebeuren, denk je?

Ik denk dat de bakken ’s nachts met elkaar praten. Dat de elke bak met zijn buurbak staat te smoezen. Zo van, ‘Gisteren kreeg ik toch zoiets verrukkelijks in mijn maag: erwtensoep restjes met aardappelschillen en een kom ouwe spruitjes toe!’

En als iedereen dan lekker staat te kletsen en vuilnis smulverhalen houdt, dan roept vast ineens zo’n Bullebak er iets heel hard dwars doorheen.

Zo van, ’Stilte!’ of ‘Alle Bakken Luisteren!’ of zelfs ‘Geef acht!’ of iets dergelijks.

Want als je ze 's morgens bij elkaar ziet staan, dan lijkt alleen die ene bak er fier, rechtop en een beetje naar voren bij te staan. Zie je wel? De anderen staan er juist wat verschrikt en een beetje ineengekrompen bij.

Kijk binnenkort nog maar eens. En let er steeds goed op. De Bullebakken herken je er dan zo uit ...

Want Bullebakken hebben heel vaak hun klep open!